Riksläger 6-13 juli 2019

Nyttig information
  • Nu har anmälan öppnat till RM i Orientering som avgörs TORSDAG 11/7 kl 14 i skogarna strax utanför Motala. Anmäl dig redan idag! http://www.frisksport.se/rmOrientering2019.html Läs mer...
  • Nu har vi publicerat alla lägerprogrampunkter här på webben. Vi bjuder på mängder av aktiviteter, titta vad som passar just dig! Läs mer...
  • Du kan fortfarande föranmäla dig till lägret. Du underlättar för oss och får en mycket snabbare incheckning. Läs mer...
  • I lägeravgiften ingår plats för tält eller husvagn på lägerområdet, och de flesta väljer att bo så. Om du vill bo inomhus ordnar du detta själv. Läs mer...

I år ordnar frisksportrörelsen riksläger i östgötska Vadstena vecka 28. Välkommen till fina Kungsvalla idrottsplats, nära Vättern och historisk småstadsmiljö med både slott och kloster. 

På lägret finns aktiviteter för alla åldrar, bland annat barnäventyr, pysseltält, ungdomstält, utflykter och lägercafé. Tävlingar anordnas i exempelvis fotboll, volleyboll, mångkamp, trampolin och orientering.

Alla är välkomna på riksläger, även du som inte är medlem. De flesta sover i tält eller husvagn, mat kan man laga själv eller köpa i lägrets café och restaurang. Som all frisksportverksamhet är lägerveckan fri från alkohol, tobak och andra droger.

Boka in sommarens härligaste vecka i kalendern redan nu!

Vad är ett riksläger?

Ett arrangemang fullt av aktivitet, gemenskap, motion och glädje, helt utan alkohol och andra droger!

Frisksportrörelsens riksläger är ett arrangemang som har funnits sedan 1934, då det första rikslägret arrangerades vid Flaten utanför Stockholm. De olika frisksportdistrikten turas om att arrangera rikslägren på olika platser runt om i Sverige. Ett riksläger brukar locka mellan 1000 och 1400 deltagare.

Rikslägret har nöjet att erbjuda ett stort arrangemang helt utan alkohol, tobak och andra droger. Man får inte uppehålla sig inom området påverkad av alkohol eller annan drog och givetvis är det helt tobaksfritt.
Här är det fokus på glädjen, gemenskap och en hälsosam livsstil!

Vill man, deltar man i lägrets tävlingar som t.ex. orientering, trampolin, hellensk mångkamp och stafett, fotboll, volleyboll och boule. Vill man inte tävla, men ändå idrotta, erbjuder rikslägerprogrammet flera olika gymnastik- och motionspass varje dag eller träningscampen med trampoliner, tablå och cirkus.

Är man barn eller ungdom finns ett helt eget utbud av programpunkter med pysselaktiviteter, sagostunder och sagostigar, barngympa och knattekamp för de minsta.
7-ka lekar, frisksport-nattklubb och nattfik är exempel på aktviteter för de som är lite äldre.

Lägret erbjuder också mer kulturella aktiviter som föreläsningar, workshops, utflykter, allsång, tipspromenad, fotostig och lägerbål.

Man väljer själv vad man vill delta i; några väljer att inte delta i några aktiviteter alls, medan andra försöker hinna med allihop.

Arbetet före, under och efter rikslägret sker helt ideellt och det är därför som deltagaravgiften kan vara så pass låg som den är, med tanke på det rika utbud av aktiviteter som deltagarna kan välja bland.

På lägret bor de flesta i tält, husvagn eller husbil. Mat lagar många själva och diskar i tillfälliga tvättrännor som finns uppställda på lägerområdet. Många väljer att köpa frukost och middag som varje dag serveras mitt på lägerområdet. Där finns också lägrets egna fik som säljer glass, fika, lättare luncher, och på kvällen även grillat och våfflor.

Ett riksläger är ett arrangemang för generationer i gemenskap. Den yngsta deltagaren brukar inte ha fyllt ett år och de äldsta deltagarna har passerat 90 år, men alla är på samma riksläger och kan delta i samma aktiviteter.

Vad är ett riksläger?

Frisksport är

Svenska Frisksportförbundet och Frisksportens Ungdomsförbund är demokratiska organisationer, öppna för alla människor som delar våra värderingar. Förbunden är obundna i religiösa och partipolitiska frågor, men eftersom vi vill påverka såväl enskilda människor som samhället i stort tar vi ställning i samhällsfrågor inom våra intresseområden. Alla frisksportklubbar har olika aktiviteter - allt från volleyboll och cirkus till barngympa och tipspromenader - men grunden för all frisksport är den samma.

Allt hänger ihop

Frisksport är en idé om hur vi ska leva för att må bra och ha kul tillsammans.
Inte bara må bra i betydelsen att inte vara sjuk utan i ett större perspektiv: Allting hänger ihop. För att jag ska må bra måste andra också må bra. Och inte bara andra människor utan hela vår omvärld.

För att DU ska må bra måste du sköta om din kropp. Motionera, äta sunt och inte förstöra den med tobak, alkohol
eller andra droger.
För att VI ska må bra måste vi dela upplevelser och känna gemenskap. Skratta, umgås och trivas.
För att ALLA ska må bra måste vi hjälpas åt.Ta ansvar för vår miljö och för jordens överlevnad. Lära känna andra
människor och kulturer samt leva i fred med varandra.

Frisksport är att bry sig. Om sig själv och andra.

För mer information om vad frisksport står för, läs gärna vårt förbundsprogram eller titta på hemsidan frisksport.se

Hur mycket kostar det?

Information om lägeravgift finner du här
Prislista för mat finner du här

Hur många platser finns det?

Det finns inget begränsat antal deltagare under rikslägret. Alla som vill komma är välkomna. Normalt brukar det vara mellan 1000 och 1400 deltagare och det planerar vi för även i år.

Hur anmäler man sig?

Man anmäler sig här på hemsidan.
Det underlättar för både dig och oss som arrangörer om du anmäler dig i förväg. Dessutom får du rabatt om du anmäler dig senast 2019-06-29. Man behöver dock inte anmäla sig för att delta i rikslägret, det går bra att bara komma och checka in i mottagningen.

Finns det el-plats till sin husvagn eller husbil?

Nej, tyvärr har vi inte möjlighet att erbjuda el-platser. Behöver man el av medicinska skäl ber vi er kontakta oss.

Måste man vara medlem i frisksportförbundet för att få delta i rikslägret?

Nej, men lägeravgiften är högre för icke medlemmar. Dock tror vi att du gärna vill bli medlem efter en rikslägervecka.

Var hittar jag programmet för lägret?

Längst upp till vänster på skärmen finns det en symbol som består av tre korta horisontella streck. Klicka på denna så visas en meny där du bl.a kan välja att läsa om olika aktiviteter samt se programmet dag för dag.

Behöver man anmäla sig till aktiviteterna under veckan?

Ja, vissa aktiviteter, tävlingar och utflykter bl.a. kräver föranmälan, vilket framgår av programmet.
Du anmäler dig till aktiviter i lägrets info-mottagning under lägrerveckan.

Kan man hyra husvagn av lägret? Sköter ni någon förmedling?

Tyvärr har vi ingen möjlighet att hjälpa till med husvagnsuthyrning. Det finns husvagnsuthyrning i Mantorp, håll också utkik efter annonser på Blocket.se

Frivilliga till rikslägret

Till ett riksläger går det åt massor med folk. Före lägret planeras det och en massa saker förbereds, exempelvis fotostig och pyssel. Under lägret behövs det medhjälpare överallt; vid tävlingar, träningscampen, i bespisningen och fiket, ... Efter lägret ska allt städas och packas ihop. 2019 är det frisksportare från Östergötlands och Örebro län som tillsammans arrangerar lägret. Tillhör du något av dem är det alltså i år det är din tur att hjälpa till.  

Vill DU hjälpa till under riksläger 2019? Fyll i så fall i formuläret här så kontaktar vi dig.